/ 08 Feb

Lactose

Lactose is een disacharide suiker die voornamelijk in melk en melkproducten wordt aangetroffen. Het wordt door het lichaam afgebroken in glucose en galactose door het enzym lactase, dat wordt aangemaakt door de dunne darm. Sommige mensen hebben echter een lactasedeficiëntie, waardoor ze niet in staat zijn lactose adequaat af te breken. Dit kan leiden tot symptomen zoals buikpijn, diarree, opgeblazen gevoel en gasvorming. Mensen met lactasedeficiëntie kunnen lactose beperken of vermijden in hun dieet of lactase-supplementen nemen om de symptomen te verlichten.

Bronnen van lactose 

Lactose is de hoofdbron van suiker in melk en melkproducten. Hieronder vind je enkele voedingsmiddelen die lactose bevatten:

  1. Zuivelproducten: Melk, kaas, yoghurt, roomkaas, boter en ijs bevatten allemaal lactose. Sommige kaassoorten bevatten echter minder lactose dan andere, zoals Cheddar of Goudse kaas.
  2. Bakproducten: Veel gebakken goederen, waaronder koekjes, cake en gebak, kunnen lactose bevatten als ingredient.
  3. Snacks: Sommige snacks, zoals crackers en popcorn, kunnen lactose bevatten als ingredient.
  4. Vele andere producten: Lactose kan ook worden toegevoegd aan producten zoals medicijnen, voedingssupplementen, sauzen, soepen en instantmaaltijden.

Het is belangrijk om op te letten of lactose een ingredient is in de producten die je consumeert, vooral als je een lactasedeficiëntie hebt. Overleg met een arts of diëtist om te bepalen hoeveel lactose je in je dieet kunt verdragen en hoe je een lactosebeperkt dieet kunt volgen.

Gezondheidseffecten

Lactose heeft zowel positieve als negatieve gezondheidseffecten, afhankelijk van of iemand over voldoende lactase beschikt om lactose te verwerken.

Positieve effecten:

  1. Bron van voedingsstoffen: Melk en melkproducten bevatten veel voedingsstoffen, zoals calcium, fosfor, vitamine D en B12. Dit maakt ze een waardevolle toevoeging aan een gezond dieet.
  2. Verbetering botgezondheid: Calcium en fosfor, twee mineralen die in hoge concentraties in melk en melkproducten aanwezig zijn, dragen bij aan de gezondheid van de botten. Het bevordert ook de opname van calcium in het lichaam.

Negatieve effecten:

  1. Lactasedeficiëntie: Sommige mensen hebben een lactasedeficiëntie en zijn daardoor niet in staat lactose te verwerken. Dit kan leiden tot symptomen zoals buikpijn, diarree, opgeblazen gevoel en gasvorming.
  2. Overgewicht: Veel melkproducten, vooral de volle-melkvarianten, bevatten veel calorieën en vet. Een overmatige consumptie kan bijdragen aan gewichtstoename.
  3. Allergieën: Sommige mensen zijn allergisch voor melkeiwit en kunnen symptomen ontwikkelen na het consumeren van melk of melkproducten.
  4. Verhoging cholesterol: Melk en melkproducten, vooral de volle-melkvarianten, kunnen bijdragen aan een verhoging van het cholesterolgehalte in het bloed.

Het is belangrijk om rekening te houden met deze gezondheidseffecten bij het bepalen van de hoeveelheid lactose die je in je dieet wilt opnemen. Overleg met een arts of diëtist voor specifieke aanbevelingen die passen bij jouw persoonlijke situatie.

Copyright © 2023 Alle rechten voorbehouden | Gezondenfitcoach.nl